گاهشمار مرده


بنایی با معماری خاص در «نقش رستم» وجود دارد که از زمان حمله اعراب به ایران و از روی نادانی نام «کعبه  زرتشت » را به آن دادند. زیرا کاربرد آن را نمی دانستند. از آن جا که فکر می کردند هر دینی می بایست برای خود بتکده یا مرکزیتی برای خود داشته باشد با میل خود گفتند حتمن این بنا هم مرکزیت یا کعبه زرتشتیان است (نمی دانستند زرتشتیان مادی پرست نیستند و چیزی ساخت دست بشر را نمی پرستند). 
 

عرب های آن زمان نادان و کورفکر بودند، چرا تا به امروز (قرن بیست و یکم میلادی) کاربرد و تعریف این بنا کشف نشده است؟ 
خوشبختانه پژوهشگر« رضا مرادی غیاث آبادی »  که تحقیقات فراوانی در زمینه ایران باستان داشته، نتیجه کشف خود را در کتابی به نام «نظام گاهشماری در چارطاقی های ایران» توسط انتشارات نوید شیراز به چاپ رسانده و راز این بنا را منتشر کرده است

 تا کنون کاربرد این بنا را چنین حدث می زدند: محل نگهداری کتاب اوستا و اسناد حکومتی _ محل گنجینه دربار _ آتشکده _ معبد _ نامعلوم و... 
 
اما غیاث آبادی با تحقیقات خود ثابت کرد این بنا با مقایسه با تمامی بناهای گاهشماری (تقویم) آفتابی در سرتاسر جهان، پیشرفته ترین، دقیق ترین، و بهترین بنای گاهشماری آفتابی جهان می تواند باشد.... در صورتی که تا قبل از این بنا «چارطاقی ها» در نقاط مختلف ایران احداث شده بودند و همین وظیفه را با شیوه ای بسیار ساده اما دقیق و حرفه یی بر عهده داشتند. تمامی بناهای گاهشماری آفتابی در جهان فقط می توانند روزهای خاصی از سال (مانند روزهای سرفصل) را مشخص کنند و یا حتی با سال خورشیدی تنظیم نیستند. اما این بنا با دقت و علمی که در ساخت آن اجرا شده قادر است بسیاری از جزئیات روزهای مختلف سال و ماهها را مشخص کند که زرتشتیان با استفاده از این بنا می توانستند بسیاری از مناسبت ها و جشن های سال را روز به روز دنبال کنند و از زمان دقیق آنها آگاه شوند

بسیاری از بناهای چارطاقی در سطح کشور (به تصور آتشکده) یا به طور کامل تخریب شده و یا تغییر کاربری داده شده و خوشبختانه تعدادی هم به طور کاملن سالم از گزند متعصبان به در مانده و خوشبختانه برای ما و نسل های بعدی باقی مانده اند، مانند چارطاقی «نیاسر» و چارطاقی «تفرش» 

 خوشبختانه بنای کعبه زرتشت با آن که تقریبن سالم باقی مانده ولی شوربختانه در حاشیه گزند سد سیوند قرار دارد! و باز هم شوربختانه جزئ میراث جهانی سازمان ملل به ثبت نرسیده! و باز هم شوربختانه دولت ایران این بنا را اصلن جزئ بناهای عجایب هفتگانه جدید (که برج ایفل هم یکی از کاندیداها بود) پیشنهاد نداد! و باز هم شوربختانه با کشف این راز ، هیچ گونه انعکاس و جنجالی به پا نشد!این بنا تا کنون بر سر پای خود ثابت و سالم و محکم مانده و گرنه کسی از آن محافظت نکرده، همانند بسیاری از بناهای باارزش دیگر تاریخ ایران باستان!!! 
  


آری، این یک گاهشمار تمام سنگی ثابت در جهان است که می بایست سازندگان آن از بسیاری از نکات علمی جغرافیایی و نجومی و سال کبیسه و انحراف کره زمین نسبت به مدار خورشید و تفاوت قطب مغناطیسی با قطب جغرافیایی و مسیر گردش زمین به دور خورشید و... را در 2500 تا 3000 سال پیش در دوران حکومت هخامنشیان آگاهی می داشتند و یا حتا اطلاعاتی که امروزه خیلی از انسان های پرادعا از وجود آن بی خبرند و دوباره باید آن را کشف کنند (مانند گرد بودن کره زمین و گردش زمین به دور خورشید یا برعکس) و به نام خودشان ثبت کنند!!! 
اگر علمشان امروزه پیشرفته است و راست می گویند، مشابه چنین بنایی را بسازند!   

  این ایمیلی بود که من گرفتم و دوست داشتم اینجا بذارمش. چند سال پیش که به شیراز و پرسپولیس و نقش رستم رفتیم این بنا رو دیدیم اما کسی نه ازش حرفی میزد و نه تابلوی راهنما داشت وقتی از مسوول پرسیدیم گفت : معلوم نیست ولی خیلی ها میگن اینجا آتشکده بوده و یا مقبره !!!  

وقتی میبینم که پارسیان از تاریخ خودشون اینجوری یاد می کنن خیلی حرص می خورم و یا وقتی میبینم که طول ۱۰۰۰ سال گذشته حتی کسی نیآمده که قدر این آثار رو بدونه و راز اونها رو کشف کنه، ناراحت میشم حسی که به تمام پارسی ها دست میده. شاید هم برای این بوده که اگر کسی پرسپولیس و شوشتر و نقش رستم و ... رو خیلی کشف می کرد دیگه کسی سراغ acropolis و Hittites اینا نمی رفت هر چند اون بناها خیلی زیبان و رموز خودشون رو دارن اما اینقدر مشتاق توی دنیا هست که یک میلیون تاش هم به اقتصاد باستانی ایران کمک کنن!!!  

 

استرالیا از رژه هم ج نس بازان در سیدنی ... فقط یک رژه ساده در سال 2009 مبلغ 36 میلیون دلار سود کرده. از یک بنای تاریخی این چنین نمیشه توریست جذب کرد و درآمد رو خرج بازسازی و نگهداری از تاریخ ایران کرد؟؟؟ میشه خوبم میشه اماااااااااااا خواسته نمیشه!!! پرسپولیس و شوشتر شده کارگاه حفاری دانشجوهای خارجی. طرح کادشون رو اینجا می گذرونن و یاد میگیرن چجوری از بناهای تاریخی کشورشون محافظت کنند. اگر تا چند وقته دیگه این بنا یییییهوووووو سر از یکی از موزه های دنیا سر در نیورد...اگر تا الآن هم خبری ازش نیست برای اینکه توی مناقصه است

نظرات 9 + ارسال نظر
احسان سه‌شنبه 13 بهمن 1388 ساعت 12:31

خیلی جالب بود. کف کردم به اصطلاح. چون اصلا اونجا کسی به ما نگفت که جریان از چه قراره. فقط با افتخار اعلام میکردن اینی که میبینین نبوده . باد و بارون اینطوریش کرده!!

از بس تحت تاثیر قرار گرفتم دیگه نمیتونم بنویسم. برم یه کم تفکر کنم. حیف. حیف از کشورمون...

آره یادته ؟؟ تازه آدمهایی که از روی سر و کله این آثار بالا می رفتن خیلی باحال بود ... بچه مدرسه هایی که عکس هم گرفتیم ولشون کرده بودن وسط تخت جمشید اونها هم از در و دیوار بالا میرفتن و آویزوون شده بودن.

حسام سه‌شنبه 13 بهمن 1388 ساعت 18:49 http://hessamm.blogsky.com

اتفاقا ما هم سال ۸۰ اینجا رفته بودیم و به ما گفتن آتشکده بوده! خیلی جالبه که ایرانی ها در اون زمان انقدر پیشرفته بودن. واقعا حیف از مملکت ما که با این همه پتانسیل هیچ توریستی نداریم... تازه کسانی که میان رو هم با چوب کتک می زنن!!!

بعد اونوقت می بینی یه چیز خیلی معمولی توی یه کشور دیگه هست بخاطرش میلیون میلیون درآمد دلاری دارن.

بله میدونم یه سنگ هم داری !!!!

سیستم توریستی توی ایران گندیده یا بهتر بگیم چیزی به عنوان سیستم توریست و گردشگری وجود نداره.
اینجا وقتی خیلی ازسن بالاهااا ازم میپرسن که کجاییم وقتی می گم ایران. اکثرا ایران اومدن ولی در زمان شاه و کلی از ایران و شیراز تعریف می کنن خیلی جالبه که از رشت هم خیلی تعریف می کنن نمیدونم چرااااااا؟؟؟ ولی با جوونها که صحبت می کنم میترسن به ایران بیان اکثرا فکر می کنن ایران جنگ و امن نیست.

محمد سه‌شنبه 13 بهمن 1388 ساعت 19:28 http://mohamed.blogsky.com/

تلخ تلخ تلخ بود نوشتت. اخه تا کی باید شاهد این بی تدبیری های عمدی و غیر عمدی باشیم. فرشته تو داری از یه بنای تقریبا ناشناخته حرف میزنی و در حالیکه اون شناخته شده هاش هم دارن نابود میشن یا دزدیده میشن.
تو ایران به نسبت پتانسیل موجود اصلا چیزی به نام صنعت گردشگری وجود نداره.ول معطلیم.

اینا بی تدبیری نیست بی مدیریتی و عدم میهن پرستیه!!! وقتی خیلی از مردم توی کشور از کوروش به عنوان شاه ظالم نام میبرن چه توقعی از بقیه داری که دلشون به حال آثار باستانی بسوزه؟؟ یا وقتی داستان یزدگرد سوم برای همه اشون اشتباه تعریف شده و مردم از هخامنشیان اینقدر بدشون میاد چه توقعی داریییییییییی!!!

پولهای که باید در راه فرهنگ و آشنایی کودکان ما با آثار باستانی خرج میشد. در راه مشهد خرج شد و مشهدی پولدار شدن. در سال هر خانواده ایرانی چند بار به مشهد میرن؟؟؟ قیمت و کیفیت هتلها و تعداد رستوران ها رو با هم مقایسه کردی؟؟؟

چند بار یک جوون ۲۰ تا ۳۰ ساله ارگ بم رو دیده بود که توی دنیا بینظیر بود؟؟؟ چند درصد از جوون ها اون رو دیده بودن؟

لاله سه‌شنبه 13 بهمن 1388 ساعت 23:52 http://barani.ca

متاسفانه از این بناهای تقویمی-باستانی توی کشور زیاد داریم(البته داشتنش خوشبختیه) اما هیچ وقت مورد توجه قرار نگرفتند. مثل خیلی چیزهای دیگه. ایران پتانسیل خیلی بالایی در زمینه جلب توریست داره که نمیخوان ازش استفاده کنند.
من که به دلم موند یک بار بریم دیدن یک بنای تاریخی یا باستانی و یک فرد مطلع و علاقمند مسوولیت راهنمایی رو داشته باشه. همه متاسفانه فقط در حد خانوم عکس نگیر. آقا عکس نگیر.

اتفاقا وقتی ما رفته بودیم پرسپولیس و یا همون تخت جمشید یکی از دوستان من که باستان شناس بود به همراه شوهرش که استرالیاییه و استاد دانشگاه شیکاگو هم بود اونجا بودن و تمام اونجا رو به ما توضیح دادن

به ما گفتن اون پله ای که ما ازش بالا رفتیم اصلا درب اصلی نبوده و اطلاعاتی که به ما داده شده اکثرا اشتباه بوده. میدان اصلی و درب اصلی پلکان نوروز بود و خیلی چیزهای دیگه که کاخ ملکه چرا اونجا بوده و یا کاخ کوروش کبیر چرا اونجا واقع شده و .... و اینکه کاخ کوروش کبیر با پرده های حریر بنفش و طلایی تزئین بوده.

خیلی دلم میخواست به شوشتر هم برم ولی نتونستم امیدوارم این فرصت برام بوجود بیاد.

احسان چهارشنبه 14 بهمن 1388 ساعت 12:31

من ارگ بم رو دیدم. من دیدم. من دیدم.....واقعا باشکوه بود.نوک نوکش هم عکس دارم وقت غروب آفتاب... یادش بخیر....

خوش بحال شماااااا که دیدین که چه با شکوه بوده!!

راستی عکست همونی نبود که توی فنگشویی چندسال پیش پاره شد؟

مهدی وافری دوشنبه 16 فروردین 1389 ساعت 12:01

فوق العاده بود

سیمین چهارشنبه 29 اردیبهشت 1389 ساعت 21:32

استاد غیاث ابادی اینرا تکذبیب کرده :
http://ghiasabadi.com/blog/index.php/1389/02/26/1441/

جهت اطلاع دوستان ... ممنون از شما سیمین عزیز

محمد شنبه 14 اسفند 1389 ساعت 17:16

ببخشید شما تو پاسخ ها گفتید کاخ کوروش در تخت جمشید ولی ان موقع کاخ کوروش در پاسارگاد بود وتخت جمشید هنوز درست نشده بود

من معذرت می خوام .... پاسارگاد !

محمد جواد سه‌شنبه 17 اسفند 1389 ساعت 21:21

خیلب خوب بود نشان دادی وطن پرست واقعی هستی ویک راهنمایی کوروش تو پارسه نبوده بلکه کاخش تو پاسارگاد بوده ممنون

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد